Film

Dat acteren in een film totaal anders is dan in het theater ontdekte Adrie tijdens de opnamen van de film Ik ook van jou waarin zij een figurantenrol had. Zo'n figurantenrol is voor iemand met weinig geduld - zoals Adrie - een ware beproeving! Maar het eindresultaat, twee minuten op het grote scherm, dat is natuurlijk fantastisch. Tijdens de cursus casting & presenteren voor de camera, ontdekte Adrie dat wat op het toneel 'groot en groots' gespeeld moet worden in een film juist klein en neutraal moet zijn; dat was even wennen! Maar het is wél gelukt: in 2005 ging de film Zadelpijn tijdens het Filmfestival Rotterdam in première - Adrie speelt daarin de rol van poezenvrouw. Na het maken van deze film vergrootte Adrie haar ervaring door o.a. te spelen in voorlichtingsfilms voor diverse bedrijven.

Zadelpijn
Een tweedehands fiets wreekt zich op de achteloze stadsmensen die 'm een leven lang liefdeloos hebben mishandeld en vervolgens afgedankt.
Zadelpijn is 1 februari 2005 tijdens het Internationaal Filmfestival Rotterdam in première gegaan. Deze film is tot stand gekomen dankzij het project Kort Rotterdams, dat ieder jaar door het Rotterdams Fonds voor de Film en audiovisuele media (RFF) wordt geïnitieerd. Ieder jaar krijgen vijf teams van jonge, getalenteerde Rotterdamse filmmakers de kans om een korte film (5-7 minuten) te maken voor de bioscoop. De films dienen herkenbare Rotterdamse elementen te bevatten.

Klik hier voor de film

De makers:
Tijmen van Vlier werkt eind jaren negentig als geluidsman. Hij is dan 17 jaar en beziet de Nederlandse televisie. Veel techniek, veel apparatuur, veel gesjouw. Een leven met de koptelefoon op is ook niet alles. Na twee jaar vindt hij dat het anders moet kunnen en gaat audiovisueel vormgeven studeren aan de Willem de Kooning Academie. Nu -afgestudeerd- werkt hij als zelfstandig film- en programmamaker. Zijn manier van werken: met minimale middelen maximale prestaties neerzetten. Gretig gebruikt hij de nieuwste technieken. Zelf bedenken, zelf draaien, zelf monteren: een visuele one man band. Zijn werk kenmerkt zich door sterke vormgeving en inhoud. Hij zoekt er gelijkgestemden bij uit de meest uiteenlopende disciplines: van conservatorium tot dansacademie, van tv-makers tot autonome kunstenaars, zoals Dave Vriens. Met hem studeerde hij in 2003 af aan de Willem de Kooning Academie.


Dave Vriens heeft zich volledig toegelegd op het schrijven en regisseren van korte films. Het is zonder meer een passie. Achter het toetsenbord duikt hij in de wereld van de duistere fictie: dat lijkt soms makkelijker geschreven dan gefilmd. Maar hij is eigenwijs genoeg om net zo lang door te gaan tot zijn script in beeld gevangen is.

Naast Zadelpijn heeft Dave vorig jaar zijn korte onafhankelijke film De man met het witte hoedje II afgerond. Dat jaar maakte hij ook zijn videoproject Experiments in Plastic Surgery. Momenteel is hij begaan met het schrijven van zijn volgende korte film Galeria.

Na hun studie belandden Dave en Tijmen regelmatig in de kroeg, alwaar zij middels dronkemanspraat op het idee kwamen voor de korte film Zadelpijn, hun eerste gezamenlijke filmproject.

 
Zadelpijn

Een film van
Tijmen van Vlier en
Dave Vriens

Met
Pim van Alten
Sieger Sloot
Adrie van Wijk
Bas van Elk
Pascal Ultee
Sabine Tadema
Philippine Hille

Muziek '
gecomponeerd door

Florian Magnus Maier

Geproduceerd door
Yarka Zweers

Recensies
Rotterdams Dagblad