De Blije doos

De Blije Doos
Twee vrouwen lichtvoetig en cynisch


Blije doos posterAdrie van Wijk en Marina Meijers zijn vrouwen, vriendinnen en actrices. Samen volgden zij de 1 Jarige Intensieve Speltraining bij de SKVR Theaterschool in Rotterdam. Daar ontmoetten zij theatermaker Stephan W. Zeedijk en choreografe Dorinda Dijs.

De tekst van het stuk 'Darwin's dochter' van Daphne de Bruin heeft nog niets aan actualiteit verloren. Onder regie van Stephan W. Zeedijk en choreografie van Dorinda Dijs maakt het stuk een blije nieuwe start.
In een enerverende performance discussiëren twee vrouwen, op zowel lichtvoetige als cynische toon met het publiek, tijdens het uitpakken van 'de Blije Doos'. Dit gratis cadeaupakket zit vol bijzondere zaken, waar een aanstaande moeder (en vader) niet zonder kan.
In een wervelwind van dansante acts, zang en 'zinvol gesprek', wordt de rol van de vrouw en die van het moederschap aan de kaak gesteld. Herkenbare angsten en zorgen om het kind, vaak al ontstaan direct na de conceptie, komen naar voren. De vrouwen fantaseren dat één van hen zwanger is na een onbevlekte ontvangenis door parthenogenonen, splitsingen van onbevruchte eitjes: de ultieme bevrijding van de vrouw van de functie als broedmachine. Het uiteindelijk resultaat van deze zwangerschap zal niet de geboorte van een kind zijn, maar van een schattig varkentje. Het symbool van het kweken van een topras.


VROUW 1 Heb jij ook zo'n last van opgezette enkels?
VROUW 2 Dan moet je 's morgens over je voeten heen pissen.
VROUW 1 Dat was toch voor wintertenen?
VROUW 2 In je ochtendurine zitten ontzettend veel hormonen.
VROUW 1 Wist jij dat er een pak Dreft in 'de Blije Doos' zit?
VROUW 2 Ik dacht altijd dat je babykleertjes moest uitkoken.
VROUW 1 Nee joh, daar zijn ze veel te teer voor.
VROUW 2 Godsamme.


Tekst: Daphne de Bruin, Spel: Adrie van Wijk en Marina Meijers, Accordeonist: Joop Kluin,
Regie: Stephan W. Zeedijk, Choreografie: Dorinda DijsEen kleine impressie van de voorstelling;

2 blije dozen2 dozen met Joop2 dozen


2 vrolijke dozenboze doosstoere doos
doos in stoel
foto's Peter van der Heijden


De jury van het Piarandello festival: 

Guusje van Tilborgh, actrice, docente en regisseur te Antwerpen;
Maarten Tas, docent en coördinator Academie voor Drama; Fontys Hogeschool voor de Kunsten te Tilburg;
Hein Ceelen, regisseur, consulent theater en film bij Kunstbalie Noord Brabant.

Het juryrapport:

Een frisse, verzorgde, revue-achtige  voorstelling. Leuk en helder, plezierig om naar te kijken. Er is duidelijk nagedacht over de vormgeving. De vergelijking met Wonderwoman dringt zich op bij het zien van de originele kleding. In een snel-gemonteerde voorstelling, voorzien van schlagerachtige liedjes, stellen ze thema's als zwanger zijn en moederschap, en het kweken van een topras via klonen aan de orde. Als duo zijn de vrouwen het vaak met elkaar eens, maar soms zijn ze ook elkaars tegenpolen. Dat laatste mag contrastrijker. Het conflict wordt nog niet genoeg uitgespeeld. Zoals de scene waarin de big wordt gewiegd en de ander schrikt van de zoete woordjes die de big toegefluisterd worden. De ontzetting zou een stapel-effect kunnen krijgen, nu wordt er alleen tekstueel iets mee gedaan.Het had allemaal genadelozer en minder netjes mogen zijn. Meer ongegeneerd, vetter. Jammer dat de accordeonist niet méér wordt opgenomen in het geheel. Hij zou gedurende de hele voorstelling op het podium moeten blijven, en in bijpassende kleding, álle muziek moeten spelen in plaats van de mechanische muziek. De liedjes geven vaart aan het geheel. Met name Adrie van Wijk heeft een fraaie stem waarmee ze veel kan. De voorstelling is een bewerking van het stuk van Daphne de Bruin. Zaten daar oorspronkelijk ook liedjes in?  De jury heeft waardering en respect voor de keuze, waarmee men risico heeft willen lopen. Tot slot valt de verzorgde flyer van de voorstelling op: goede pr.

Alle genoemde punten van de jury zijn inmiddels in de show verwerkt.

Enkele reactie's vanuit het publiek;

-De Blije Doos een weergaloos entree
-De Blije Doos wat een heerlijk herkenbaar geheel
-De Blije Doos ik zag 2 maatjes prachtig met elkaar samen spelen, erg gelachen.
-De Blije Doos gedurfd, boeiend, "amusant", goede zang en muziek.